Išvykoje - integruotos teatro ir literatūros pamokos

  • Paskelbė : Rita Štaupienė
  • Paskelbta: 2023-10-30
  • Kategorija: Renginiai

Paskutinę spalio dieną, prieš pat rudens atostogas, per 60 gimnazijos ketvirtokų dalyvavo edukacinėje išvykoje į Kauną. Turininga diena, puikus Henriko Radausko poezijoje apdainuotas ruduo suteikė galimybę literatūrinei - teatrinei veiklai. Aplankytas S.Nėries ir B.Bučo memorialinis namas - originalus, savotiškos vilos stiliaus, įkurtas nuostabiame Lakštingalų slėnyje. Šiuose menininkų namuose lankydavosi daug garbingų svečių, gerų draugų.  Erdvioje salėje, buvusioje skulptūros dirbtuvėje, įrengta literatūrinė ekspozicija, kurioje - Salomėjos Nėries gyvenimo ir kūrybos kelias. Ketvirtokai susipažino su gausia informacija, pateikta ne tik moderniuose spalvinguose stenduose, bet ir stebėdami besikeičiančias fotografijas įtaisytuose monitoriuose. Moksleiviai žiūrėjo ir dokumentinius filmus, kuriuose kadrai apie lemtingas poetės gyvenimo klaidas, klausėsi aktorės Rūtos Staliliūnaitės skaitomų eilėraščių.

     Vakare gimnazistai žiūrėjo Kauno nacionalinio dramos teatro spektaklį ,,Balta drobulė“ pagal to paties pavadinimo Antano Škėmos romaną. Spektaklio režisierius Jonas Jurašas, kuriam ypač artima svetur atsidūrusio Antano Škėmos ir jo prototipo Antano Garšvos dvilypė savijauta: jo abejonės, blaškymasis tarp troškimo ir negalėjimo grįžti į savo namus, tarp netikėjimo ir noro tikėti, tarp absurdo suvokimo ir prasmės ieškojimo. 87-asis numeris, taip pasivadina poetas Antanas Garšva. Jis neturi galimybės pasišvęsti vien savo kūrybai ir siekti sielos nemirtingumo, priverstas dirbti sizifišką darbą didžiausiame New Yorko viešbutyje. Jo suskaldytos sąmonės neapleidžia gimtųjų namų ilgesys, prisimena savo mylėtas moteris. Antanas Garšva lieka vienišas, atkaklus tobulumo siekis kūryboje sustingo ties beprotybės slenksčiu.

        Ir apsilankymas S.Nėries muziejuje, ir pamatytas spektaklis sukėlė mokiniams daug minčių, klausimų,  į kuriuos padės atsakyti literatūros, teatro ir istorijos pamokos.

         Edukacinę išvyką organizavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Dalia Vizbarienė ir Virginija Milaševičienė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos