Po parodos JONAS JURAŠAS. BŪTIES KAINA

  • Paskelbta: 2024-03-08
  • Kategorija: Renginiai

Kovo 6 dieną gimnazijos antrokų ir  trečiokų grupė lankėsi Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės - Bitės viešojoje bibliotekoje, kur pristatoma paroda, surengta Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus, ,,Jonas Jurašas. Būties kaina”. Dalyvauti edukacinėse programose visada įdomu, o šįkart kažkas visiškai nauja– tai proga sužinoti apie didį žmogų, kurio vardas ne visiems girdėtas. O jis, kaip ir mes, gimė Panevėžyje, vaikščiojo tomis pačiomis gatvėmis. Tik jo likimas ypatingas.

Iš parodos sumanytojos bei kuratorės Liucijos Armonaitės pasakojimo daug sužinojome apie Jono Jurašo vaikystę Panevėžyje, skaudžias netektis, mokymąsi Marijampolės garsiojoje gimnazijoje, savęs paieškas ir kaip jis atrado režisieriaus profesiją. Pasirodo, kelias į prasmingą ir laimingą gyvenimą gali būti net labai vingiuotas... O pripažinimas, įvertinimas ateina ne iš karto. Ir Jonui Jurašui teko ne kartą klausytis priekaištų dėl savo idėjų, darbų, išdidusis kūrėjas ne kartą pats trenkė durimis. Žinoma, sovietmečiu kartais pasisekdavo realizuoti sumanymus, jei visagaliai cenzoriai nesuprasdavo, kas slypi potekstėje...

Parodoje gausu Jono Jurašo vaikystės, studijų laikų nuotraukų, jo režisuotų spektaklių plakatų ir netgi jo pažymių knygelė iš gimnazijos laikų. Nors daugelis į parodą atėjusių mokinių nieko nebuvo girdėję apie Joną Jurašą, po renginio išėjo praplėtę savo akiratį, susipažinę su režisieriumi ir galvodami, kad režisieriaus profesija patiktų ir jiems.

Autorius:
Ūla Taučikaitė, IIc

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos