MINIME JUOZO MILTINIO 115-ASIAS GIMIMO METINES

  • Paskelbė : Rita Štaupienė
  • Paskelbta: 2022-09-05
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 3 d. minėjome teatro režisieriaus, aktoriaus, Panevėžio dramos teatro įkūrėjo, Panevėžio miesto Garbės piliečio Juozo Miltinio 115-asias gimimo metines.

Mūsų gimnazijai Juozo Miltinio vardas suteiktas 1995-aisiais.

Šiandien gimnazijos pirmokai dalyvavo Atminties pamokoje prie Juozo Miltinio amžinojo poilsio vietos bei akcijoje „Sveikiname Maestro“ prie Juozo Miltinio paminklo.

O taip pat gimnazijos mokytojų projektinė grupė „Kultūros puoselėjimas“ visą rugsėjo mėnesį I-III klasių gimnazistus kviečia dalyvauti kūrybiniame konkurse „Su Juozo Miltinio vardu“, kurio metu mokiniai vertinimo komisijai galės pateikti šiuos kūrybinius darbus: literatūrinius kūrybinius darbus; ekslibrisus; atvirukus; vaizdo miniatiūras. Reikalavimai ir vertinimo kriterijai kūrybiniams darbams gimnazistams bus pristatyti lietuvių kalbos ir literatūros, teatro, informacinių technologijų, dailės pamokose. Visus kviečiame aktyviai dalyvauti!

Apie Juozą Miltinį...

Maestro Juozas Miltinis gimė 1907 m. rugsėjo 3 d. Mažeikių apskrityje, Akmenėje. Menininkas augo ir brendo Kaune, Šiauliuose, Paryžiuje ir Londone. Savo kūrybinius sumanymus įgyvendino ir Panevėžio teatro scenoje - į Panevėžį atvyko 1940 m., gavus leidimą Panevėžyje organizuoti naują teatrą. Taip 1940 m. Panevėžyje buvo įkurtas teatras (dabartinis Juozo Miltinio dramos teatras).

Nenuspėjamasis Maestro Juozas Miltinis buvo „kampuota“, kategoriška, teatrui gyvenusi figūra, kuri pati savaime buvo TEATRAS. Apie Juozą Miltinį kalbama kaip apie didį Režisierių – pusiau Dievą, pusiau šėtoną – išugdžiusį gausybę garsių aktorių. Jo vardu pavadintas Panevėžio dramos teatras nuo pat įkūrimo iš karto tapo nepaprastos traukos centru: žmonės per naktis stovėdavo eilėse, norėdami nusipirkti bilietus į spektaklius, žiūrovai į teatrą veržėsi iš visų Lietuvos miestų.

Pasak Juozo Miltinio, teatro paskirtis yra ugdyti žmonių dvasingumą, padėti atskirti tikrąsias vertybes nuo tariamų, skiepyti laisvės ilgesį; teatro poveikis žiūrovams gali būti labai stiprus, nes jis ugdo žmonių jautrumą, pažadina kasdienybės ir buities monotonijoje užsnūdusį protą.

1994 m. Juozas Miltinis apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordinu. Jau po mirties, 1995-aisiais, režisieriaus nuopelnai Prancūzijos Respublikos vyriausybės įvertinti, suteikiant Meno ir literatūros ordino riterio vardą.

Nepamirškite padėkoti autoriui